Aandacht

In een tijd waarin er meer gesproken dan geluisterd wordt, is aandacht een groot geschenk. Veel mensen houden van praten en verhalen vertellen. En hoe voor de hand liggend is het om met een reactie te komen vanuit het gebied in jezelf dat resoneert bij het gehoorde. Slapeloosheid? Heb je die thee al geprobeerd, werkte bij mij erg goed. Gaat je zoon scheiden? Ja, gebeurt veel hè, tegenwoordig, ik ken wel een goeie therapeut.

En hoe heerlijk als mensen hun eigen antwoord mogen vinden. “Ik wil niet dat je met een oplossing komt, ik wil dat je luistert.” Hoe ongelooflijk ontmoedigend is het voor de ander  als we telkens proberen zijn problemen op te lossen. Als we dat doen, zeggen we eigenlijk dat hij zelf geen kans heeft te ontdekken wat goed voor hem is. Of we nu luisteren naar een geliefde, een vreemde in de supermarkt of een kind dat is gevallen op straat – het is verrassend hoeveel invloed we kunnen hebben om anderen te helpen zichzelf te genezen met louter de gave van onze aandacht. Dat is allesbehalve passief. In een wereld waar iedereen vooral wil praten en waar maar weinigen echt gehoord worden, is luisteren een krachtige techniek voor heling geworden.

Hieronder een meditatie uit Plum Village waar Thich Nath Hanh monnik is. Zeven minuten van intense aandacht. Geniet ervan.

Hearing the bell
I let go of all my afflictions
My heart is calm
my sorrow ended
no longer bound to anything
I learn to listen to my suffering
And to the suffering of others
When understanding is born in me
Compassion is also born

Op het zwarte beeld klikken, dan start de film:

https://www.youtube.com/watch?v=QpIPgQPfQp8&feature=fvwrel

Share

Comments are closed.