NIEK ZERVAAS in NCRV DOCUMENT

Niek Zervaas column fotoNiek Zervaas schreef in de periode 2009 – 2011 een Column in …van hart tot hart… totdat hij, zoals hij het zelf noemde, ‘terugkeerde naar huis’ op 13 augustus 2011.

Op MAANDAG 18 febr 23:00 uur zendt NCRV Dokument ‘Een Dansend Hart’ van filmmaker Rishi Chamman uit, dat gaat over Niek Zervaas, 23 jaar, zwaar lichamelijk gehandicapt. Niek wordt de eerste 18 jaar van zijn leven als achterlijk gezien omdat hij niet kan praten. Hij wordt bij de kinderopvang op de gang gezet. In een ziekenhuis willen ze hem morfine toedienen omdat hij niet veel waard is. En in zijn bijzijn wordt tegen zijn ouders gezegd dat het een straf is om een zoon zoals hij te hebben.
Wanneer Niek zich met behulp van faciliterende communicatie verstaanbaar weet te maken, blijkt hij intelligent en een rijke innerlijke wereld te hebben. Ook wil hij behulpzaam zijn aan het verspreiden van liefde op aarde. Hij schrijft een boek en verzorgd gedurende meer dan een jaar een Column in …van hart tot hart…
Nieks gezondheid is kwetsbaar, hij heeft regelmatig epileptische aanvallen. Via de communicatietechniek maakt hij duidelijk geen medicijnen te willen slikken tegen zijn epilepsie, wat zijn dood kan betekenen.

Niek heeft grote indruk gemaakt op Rishi Chamman: ‘Niek heeft van zijn beperking zijn kracht gemaakt. Die jarenlange stilte heeft iets opgeleverd. Hij heeft opvallende, helder blauwe ogen en kijkt me indringend aan. Ik heb het gevoel dat, hoe zweverig het ook mag klinken, ik voor het eerst echt gezien word. Alsof alle etiketten wegvallen en mijn ziel voor hem zichtbaar is.’ Chamman is net gestart met de opnamen voor de film als Niek, onverwacht, overlijdt.

Bij faciliterende communicatie wordt Niek’s hand door een ander ondersteund om letters aan te wijzen op een letterbord. De techniek is omstreden, omdat er mensen zijn die beweren dat de ondersteuner de letters aanwijst. Volgens BOSK (vereniging van mensen met een lichamelijke handicap) zijn motorisch gehandicapten door gebrekkige intelligentietest in in Nederland te vaak gedwongen om hun leven te slijten als verstandelijk gehandicapten.

Een Dansend Hart is geregisseerd door Rishi Chamman en geproduceerd door Hollandse Helden en is mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.


www.niekzervaas.nl

Share

Comments are closed.