Laat je verrassen: Boerenwijsheid

Wat is pech en wat is geluk? We labelen vaak al snel onze ervaringen. En hoe vaak heb je het al meegemaakt dat wat in eerste instantie zo negatief was, het beste is wat je kon overkomen? Lees een mooi verhaal over een boer van wie zijn beste paard was weggelopen. Is dat pech of geluk?

Er woonde in het noorden van China eens een wijze en welvarende boer. Hij werd geroemd door al zijn buren vanwege de manier waarop hij leefde en waarop hij zijn werk deed.

Op een dag na een hevige onweersbui liep hij zijn land op en zag dat zijn beste paard, een schitterende hengst, uit angst voor het onweer was uitgebroken. Het dier was nergens te vinden. De buren van de boer hoorden van het verlies en kwamen die avond hun medeleven betuigen. “Wat een pech”, zeiden ze. Ze stonden heel verbaasd toen de boer zei: “Ach, wat is pech en wat is geluk?”

De volgende dag kwam de hengst terug en bracht een hele kudde wilde paarden met zich mee, allemaal sterke en snelle dieren. De buren kwamen weer kijken en zeiden: “ Dat is boffen.” Waarop de boer weer antwoordde: “Ach, wat is geluk en wat is pech?”

Een paar dagen later reed de enige zoon van de boer op een van de wilde paarden. De merrie wierp hem echter uit het zadel en toen hij op de grond viel brak hij zijn been. De vriendelijke buren kwamen de jongeman opzoeken en zeiden tegen de vader: “Wat een pech.” En voor de derde keer antwoordde de boer: “Ach, wie weet wat pech is en wat geluk is?”

Later die week trok het leger door het dorp en vertelde de dorpelingen dat er aan de grens oorlog was uitgebroken. Ze dwongen alle jongemannen uit het dorp dienst te nemen in het leger. Maar omdat de zoon van de boer zijn been had gebroken, had het leger geen belangstelling voor hem. En weer kwamen de buren en zeiden: “Wat een geluk!” Maar de boer antwoordde: “Ach, wat is geluk en wat is pech?”

[bron: zinnigeverhalen.nl]

Share

Comments are closed.