De vindplaats van vrede

Vrede bevindt zich niet in de toekomst, als de situatie beter is geworden. Vrede bevindt zich niet in maatregelen, de ene of de andere. Vrede wordt niet bereikt door het volgende flintertje informatie, waarvan we nooit weten of het precies klopt en ook niet hoe het precies in een grotere context past. Vrede ontstaat niet als je gelijk krijgt of als er aan je wensen wordt voldaan in het leven. Elke vrede die we op zulke plekken of in de toekomst zoeken bestaat niet, of slechts van zeer korte duur.

De vindplaats van vrede is van binnen. Midden in het oog van de orkaan van gedachten en emoties die getriggerd kunnen worden. We kunnen leren om in dat stille oog te blijven ondanks dat dingen ons raken. En met die houding nodigen we anderen uit tot vrede.

Dat doen we door bijvoorbeeld de angst van mensen te zien waarvanuit ze zich boos of aanvallend opstellen. En zelf uit die valkuil te blijven van de (tegen)aanval.

Ook als we anders over bepaalde kwesties denken kan dat worden benaderd met luisterbereidheid en compassie. Uiteraard betekent dat niet dat we er door die benadering hetzelfde over gaan dénken. Maar het kan wel een ontmoeting van hart tot hart creëren die deze verschillen overstijgt.

Het is een keuze, om zo met onszelf en anderen om te gaan. Het is een keuze, om voor een vredevolle houding te kiezen van binnen. En het is een keuze om daarmee steeds te oefenen, ook in roerige tijden.

Wat heb je te verliezen?

En voel je vrij!

Dit stukje verscheen ook op Instagram-account van de stichting. Dagelijks kun je daar wat AH-inspiratie vinden.
Share

Comments are closed.