Als je luistert kun je iets nieuws leren

π™°πš•πšœ πš“πšŽ πš™πš›πšŠπšŠπš πšŸπšŽπš›πšπšŽπš• πš“πšŽ 𝚠𝚊𝚝 πš“πšŽ 𝚠𝚎𝚎𝚝. π™°πš•πšœ πš“πšŽ πš•πšžπš’πšœπšπšŽπš›πš πš”πšžπš— πš“πšŽ πš’πšŽπšπšœ πš—πš’πšŽπšžπš πšœ πš•πšŽπš›πšŽπš—.
(Dalai Lama)

Ken je die ervaring, dat je iets deelt dat je bezighoudt en dat de luisteraar je onmiddellijk een (goedbedoeld) advies of oplossing aanreikt? En omgekeerd: dat jij naar iemands verhaal luistert en voor je het goed en wel doorhebt hem al hebt getrakteerd op jouw goede suggesties of je eigen ervaring?
Het is zo menselijk… maar is het ook wenselijk?

Het kan een nieuwe en helende ervaring zijn, als er met aandacht en zonder oordeel, advies of mening naar je wordt geluisterd. Dat je er gewoon mag zijn met alles wat je nu ervaart. Hoe heerlijk is het, als je je eigen antwoord mag vinden. En hoe ontmoedigend is het om Γ‘ndermans advies voorgeschoteld te krijgen alsof dat jouw oplossing moet zijn. Alsof je zelf niet in staat bent te ontdekken wat goed is voor jou!

In een tijd waarin er meer gesproken wordt dan geluisterd, is dit werkelijk een groot geschenk.

Wil jij zo’n luisteraar leren zijn? Leer dan je tong afbijten als je weer eens met advies wilt komen. Verdraag gewoon je impuls en doe er niets mee. Je overleeft het, en je tong groeit vanzelf weer aan. Je zult ontdekken dat dat luisteren werkelijk genezend werkt. Die ander is zo prima in staat om zijn eigen antwoord te vinden. En dat antwoord kan je trouwens nog verrassend inspireren ook!

Ook ervaren? Oefenen kan elke dag.. of sluit je aan bij een AH-groep; die kun je vinden op www.vanharttothart.org

🀍 π•†π•Ÿπ•€ 𝕕𝕠𝕖𝕝 π•šπ•€ π•’π•’π•Ÿ π• π•Ÿπ•€π•«π•–π•π•— π•₯𝕖 π•¨π•–π•£π•œπ•–π•Ÿ, π•–π•π•œπ•’π•’π•£ π•¨π•–π••π•–π•£π•«π•šπ•›π••π•€π•– 𝕀π•₯π•–π•¦π•Ÿ π•₯𝕖 π•˜π•–π•§π•–π•Ÿ π•–π•Ÿ π•₯𝕖 π• π•–π•—π•–π•Ÿπ•–π•Ÿ π•šπ•Ÿ π• π•Ÿπ•“π•–π•§π• π• π•£π• π• π•£π••π•–π•–π•π•• π•π•¦π•šπ•€π•₯π•–π•£π•–π•Ÿ π•–π•Ÿ π••π•–π•π•–π•Ÿ
(Richtlijn 1 van AH-groepen)

Dit stukje verscheen ook opΒ Instagram.Β (Attitudinal.healing.nederland)
Vrijwel dagelijks wordt daar iets gepost over Attitudinal Healing en innerlijke vrede.

Share

Comments are closed.